(ΦΕΚ Β’/5059/01-11-2021, Ν. 4808/2021)
Ι. Σκοπός Πολιτικής
Ο Φορέας «ΕΡΕΙΣΜΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ» ΑΜΚΕ δηλώνει μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που προάγουν τις διακρίσεις, τη βία, την επιθετικότητα και την παρενόχληση και υιοθετεί πολιτικές προστασίας δικαιωμάτων των ωφελουμένων και των εργαζομένων, πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών ή συμπεριφορών, κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας, είτε συνδέεται με αυτήν είτε προκύπτει από αυτήν.
Η βία και η παρενόχληση στην εργασία αποτελούν παραβίαση και κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απειλή για την ισότητα ευκαιριών και καθίστανται ασύμβατες και μη αποδεκτές με την αξιοπρεπή εργασία.
Σκοπός της παρούσας πολιτικής είναι η εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου κανόνων και εσωτερικών σχετικών διεργασιών, για την αέναη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που σέβεται και διασφαλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Συγχρόνως, θεσπίζει μηχανισμό καταγγελιών που σε ενδεχόμενες καταγγελίες, θα εξετάζονται κατά τρόπο που να διασφαλίζει την τήρηση απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγουν, τους κανονισμούς σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των φυσικών προσώπων, την προστασία του θύματος και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Περιβάλλον εργασίας θεωρούνται:
- όλες οι εγκαταστάσεις και λοιποί χώροι όπου οι εργαζόμενοι παρέχουν την εργασία τους σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Φορέα, συμπεριλαμβανομένων των αύλιων χώρων της Μονάδας, γραφείων, αποθηκών, εκθεσιακών χώρων, χώρων αποδυτηρίων, ατομικής υγιεινής ή υποκαταστημάτων ή και χώρων στάθμευσης οχημάτων του Φορέα.
- όλοι οι χώροι που σχετίζονται με επαγγελματικές μετακινήσεις στο πλαίσιο της απασχόλησής του κάθε εργαζόμενου κατά την παροχή υπηρεσιών, για παράδειγμα, επαγγελματικά ταξίδια, ενδεχόμενες διανυκτευρεύσεις εκτός έδρας, ενδεχόμενες επαγγελματικές συναντήσεις του Φορέα εκτός Μονάδας Ψυχικής Υγείας που συνδέονται με δραστηριότητες του Φορέα.
- όλες οι επικοινωνίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται με τη χρήση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας και πληροφορικής (κινητή τηλεφωνία ή εταιρική ηλεκτρονική αλληλογραφία).
Η παρούσα Πολιτική εφαρμόζεται σε όλο το προσωπικό του Φορέα, ανεξαρτήτως του καθεστώτος ατομικών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών οργάνων διοίκησης, καθώς και και απασχολούμενων με σύμβαση εργασίας, έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, των απασχολούμενων μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και σε ασκούμενους, εθελοντές ή φοιτητές, καθώς επίσης περιγράφεται αναλυτικά στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.
ΙΙ. Σημαντικοί Ορισμοί και Έννοιες
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία,
α) «βία και παρενόχληση»: θεωρούνται μορφές συμπεριφοράς, πράξεις, πρακτικές ή απειλές που αποσκοπούν, οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη, είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα είτε κατ’ επανάληψη και περιλαμβάνει τη βία και παρενόχληση λόγω φύλου ή για άλλους λόγους.
β) «παρενόχληση»: μορφή συμπεριφοράς που έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως εάν συνιστά μορφή διάκρισης, και περιλαμβάνει και την παρενόχληση λόγω φύλου ή για άλλους λόγους διάκρισης.
γ) «βία και παρενόχληση λόγω φύλου»: θεωρούνται μορφές συμπεριφοράς που συνδέονται με το φύλο ενός προσώπου, οι οποίες έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου αυτού και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.3896/2010 και την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Ν.4443/2016. Οι μορφές συμπεριφοράς αυτές περιλαμβάνουν και τη σεξουαλική παρενόχληση του Ν.3896/2010 , καθώς και μορφές συμπεριφοράς που συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου του προσώπου.
δ) «βία και παρενόχληση στην εργασία»: θεωρούνται μορφές συμπεριφοράς, πράξεις, πρακτικές ή απειλές, είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα είτε κατ’ επανάληψη, που αποσκοπούν, οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη και μπορούν να λάβουν χώρα στο περιβάλλον εργασίας, όπως περιγράφεται ως άνω
ε) «καταγγέλλων/ουσα»: εργαζόμενος/η του Φορέα, που υπέστη ο/η ίδιος/α ή έγινε μάρτυρας περιστατικού/ών βίας ή/ και παρενόχλησης στην εργασία. Οι καταγγέλλοντες/ουσες υποχρεούνται βάσει της παρούσας Πολιτικής, να αναφέρουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία στον αρμόδιο.
στ) εργασιακός ψυχολογικός εκφοβισμός («mobbing»): καταχρηστική συμπεριφορά που προσβάλλει και που μπορεί να παρουσιάζεται με τη μορφή προσβλητικής χειρονομίας, λόγου, συμπεριφοράς, στάσης, με επανάληψη αυτής ή συστηματοποίησής της, βάλλοντας την ψυχική ή και σωματική ακεραιότητα ενός ατόμου και θέτοντας σε κίνδυνο την εργασία του, την απόδοσή του, την ευεξία του και υποβιβάζοντας το εργασιακό κλίμα. Είναι τόσο σοβαρό, που αφορά όλους τους εργαζόμενους, καθώς έχει επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική κατάσταση των εργαζομένων, του θύματος αλλά και σε όλη τη λειτουργικότητα της ομάδας.
ζ) «Αρμόδιο Άτομο Αναφορών/Καταγγελιών»: είναι ορισμένο από τον Φορέα, που έχει την αρμοδιότητα για τους σκοπούς της παρούσας Πολιτικής, να υποδέχεται, να αξιολογεί και να διερευνά καταγγελίες που αφορούν σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Ως αρμόδιο γι’ αυτό ορίζεται ο/η Αλεξάνδρα Κατσούλη (Νοσηλεύτρια Ψυχ.Υγείας – Ψυχολόγος – Εγκληματολόγος MSc) και μπορεί να προβεί σε μια σειρά μέτρων, ανάλογα με τη βαρύτητα της καταγγελίας.
Παραδείγματα βίας και παρενόχλησης είναι:
- απειλές λεκτικές ή συνοδευόμενες με χειρονομίες, όπως φωνές ή υβριστική συμπεριφορά – δημόσια κατ’ ιδίαν, προς το προσωπικό ή τους συναδέλφους
- υποτίμηση ή γελοιοποίηση ενός ατόμου ή των ικανοτήτων του/της, είτε κατ’ ιδίαν είτε παρουσία έτερων ατόμων
- εκρήξεις θυμού εναντίον προσώπου ή ομάδας προσώπων
- άσεμνες χειρονομίες και αγγίγματα και κάθε είδους ανεπιθύμητη σωματική επαφή.
- άσεμνα και απαράδεκτα σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση ή τον χαρακτήρα ατόμου
- άσεμνα σχόλια, ρατσιστικά, σεξουαλικά, προσβλητικά στρεφόμενα κατά ομάδων ή ατόμων με αναπηρία
- διάδοση κακόβουλων σχολίων για την ηλικία, το φύλο τη φυλή, την υγεία, την αλλαγή φύλου, το είδος γάμου, το σύμφωνο συμβίωσης, την εγκυμοσύνη, τη μητρότητα, τις σεξουαλικές προτιμήσεις του, την θρησκεία ή τα πιστεύω του, την οποιαδήποτε αναπηρία.
- διακίνηση προσβλητικού ή άσεμνου υλικού (έγχαρτου ή ηλεκτρονικού) ή αποστολή μηνυμάτων ανεπιθύμητων με σεξουαλικό, απειλητικό και προσβλητικό περιεχόμενο (είτε μέσω e-mail, μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τηλεφωνικής επικοινωνίας).
- προσβλητικές και άστοχες ερωτήσεις για την οικογενειακή κατάσταση ενός ατόμου για την προσωπική του ζωή, την οικογενειακή του ζωή, την υγεία, τα σεξουαλικά του ενδιαφέροντα ή σεξουαλικές προτιμήσεις, όπως επίσης ερωτήσεις για τη φυλή ή την εθνικότητα κάποιου, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτισμικής του ταυτότητας και θρησκείας
- ανεπιθύμητες, σεξουαλικές χειρονομίες ή επίμονες προτάσεις για κατ’ ιδίαν συναντήσεις που δεν συνδέονται με την εργασία
- προτροπή για σύναψη σεξουαλικής σχέσης με άμεση ή έμμεση απειλή ότι ενδεχόμενη άρνηση θα επηρεάσει την επαγγελματική εξέλιξη ή την πρόσληψη ατόμου.
ΙΙΙ. Υποχρεώσεις και Δικαιώματα του Φορέα
Ο Φορέας έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση:
- να εξασφαλίζει ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας, υιοθετώντας πολιτική μηδενικής ανοχής σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με εμπιστευτικότητα και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
- να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ατόμου, διερευνώντας και διαχειρίζοντας με εμπιστευτικότητα και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάθε ενδεχόμενη καταγγελία σχετική με περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία, χωρίς να παρεμποδίζει υποδοχή, διερεύνηση και διαχείριση αυτών των καταγγελιών.
- να ενημερώνει τους εργαζόμενους για τους πιθανούς κινδύνους βίας και παρενόχλησης στην εργασία και για τα σχετικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του Φορέα επί τέτοιων περιστατικών.
- να ενημερώνει το προσωπικό προφορικά και γραπτά για την πολιτική που εφαρμόζει αναφορικά με τη βία και την παρενόχληση, όπως και για την προώθηση της ισότητας ευκαιριών για την καταπολέμηση των διακρίσεων εντός της Μονάδας Ψυχικής Υγείας
- να εκπαιδεύει το προσωπικό στην αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
- να οργανώνει συναντήσεις του προσωπικού της για τη συζήτηση σχετικών θεμάτων και την έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων.
- να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης για την αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
- να ενημερώνει και να παρέχει πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και του ίδιου του Φορέα, καθώς και των ατόμων που ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν την εταιρία, στο μέτρο και στον βαθμό της δικής τους ευθύνης, σε περίπτωση εκδήλωσης ή αναφοράς ή καταγγελίας τέτοιων περιστατικών, καθώς και για τη σχετική διαδικασία αναφοράς/ καταγγελίας.
- να ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα και τις νόμιμες δυνατότητες που έχει ένα θιγόμενο πρόσωπο, μεταξύ των οποίων είναι το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, η υποβολή καταγγελίας και αίτησης για διενέργεια εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της, η αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη επίσης στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων του, καθώς και η καταγγελία προς το αρμόδιο όργανο της εταιρίας σύμφωνα με την πολιτική διαχείρισης των καταγγελιών.
- να παρέχει συνδρομή και πρόσβαση σε κάθε αρμόδια δημόσια, διοικητική ή δικαστική Αρχή, κατά την έρευνα τέτοιου είδους περιστατικού ή συμπεριφοράς, σε περίπτωση που απαιτηθεί, και εφόσον ζητηθεί εκ μέρους των Αρχών.
- vα αναρτά τόσο στην ιστοσελίδα του όσο και εντός του Φορέα την ως άνω πολιτική, καθιστώντας τη προσβάσιμη σε εργαζόμενους και κοινό.
- να λαμβάνει τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, με σκοπό να αποτρέπεται η μη επανάληψη παρόμοιων περιστατικών ή συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης στην εργασία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ως άνω πολιτική, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
- να εκτιμά κινδύνους βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
Η εκτίμηση κινδύνου είναι διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων κατά της βίας και παρενόχλησης των εργαζομένων που προέρχονται από πηγές κινδύνου. Μελετά και αξιολογεί παράγοντες που δυνητικά θα προκαλούσαν βία και παρενόχληση στους εργαζόμενους, τρόπους εξάλειψής τους και προληπτικά/προστατευτικά μέτρα για τον έλεγχο των κινδύνων αυτών. Ο Φορέας γι’ αυτόν τον λόγο καλλιεργεί μια κουλτούρα αποδοχής, σεβασμού και αμέριστης συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων.
IV. Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένων
- Υποχρεώσεις εργαζομένων:
Όλοι οι εργαζόμενοι/ες με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας είναι οι τελικώς υπεύθυνοι και υπόλογοι για τις πράξεις τους και αναμένεται να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με σεβασμό, μη υιοθετώντας συμπεριφορές βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Για τον λόγο αυτόν, έχει την υποχρέωση
- να λάβει και να διαβάσει την παρούσα πολιτική του Φορέα για τη βία και την παρενόχληση
- να ενημερωθεί για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που προβλέπονται από τον Φορέα
- Να απέχει από κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης που συμβαίνει κατά την παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης
- Να συμβάλλει στο αρμόδιο άτομο αναφορών, εφόσον ζητηθεί, με κάθε δυνατό τρόπο στη διερεύνηση καταγγελλόμενων περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
- Δικαιώματα εργαζομένων
Όλοι οι εργαζόμενοι στον Φορέα έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:
- Να απολαμβάνουν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας, που διέπεται από σεβασμό, χωρίς παρενόχληση και βία
- Έχουν τη δυνατότητα αναφοράς/ καταγγελίας οποιουδήποτε περιστατικού παρενόχλησης ή βίας που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί οι ίδιοι ή κάποιος συνάδελφός τους. Ο Φορέας θα διερευνήσει όλα τα περιστατικά που του γνωστοποιούνται. Δεν συνιστούν παρενόχληση διαφωνίες και ενδεχόμενες συγκρούσεις εργαζομένων, όπως αυτές δύναται να προκύψουν και κάθε δικαιολογημένη και εύλογη ενέργεια του Φορέα και/ή των στελεχών της, η οποία συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων του εργαζομένου, στο πλαίσιο άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος και είναι σύμφωνη με τους κανόνες ευπρέπειας (π.χ. ανάθεση καθηκόντων, ηθική ή και οικονομική επιβράβευση απόδοσης εργαζόμενου).
- Nα καταγγέλλουν στον αρμόδιο Αναφορών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και να αξιώνει την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων.
- Εκτός από το δικαίωμα υποβολής εσωτερικής καταγγελίας συνδεόμενη με περιστατικά βίας και παρενόχλησης, ο εργαζόμενος – θύμα περιστατικού, έχει τα δικαιώματα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν.4808/2021 και πιο συγκεκριμένα:
α) να προσφύγουν ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας και του Συνηγόρου του Πολίτη ως φορέα προώθησης και εποπτείας της αρχής της ίσης μεταχείρισης, σύμφωνα με τον Ν.3896/2010 και τον Ν.4443/2016.
β) να αποχωρήσουν προσωρινά, για εύλογο χρονικό διάστημα από τον χώρο εργασίας ή να διακόψει την εργασία του σε περίπτωση που η συμπεριφορά αυτή συνδέεται με την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, χωρίς στέρηση μισθού ή άλλη δυσμενή συνέπεια, εφόσον κατά την εύλογη πεποίθησή του υφίσταται επικείμενος σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά του, ιδίως όταν τα ήδη ληφθέντα μέτρα εκ μέρους του Φορέα δεν είναι ικανά να σταματήσουν τη συμπεριφορά βίας και παρενόχλησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος – θύμα έχει την υποχρέωση προ της αποχώρησης να ενημερώσει έγκαιρα το ΔΣ του Φορέα ή σε περίπτωση εμπλοκής μέλους ΔΣ στην καταγγελία τον αρμόδιο Αναφοράς/Καταγγελίας, με αιτιολόγηση για ενδεχόμενο σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια ή την υγεία του.
γ) να αξιώσουν δικαστική προστασία
Αν έχει πάψει να υφίσταται ο κίνδυνος για τον εργαζόμενο για την υγεία του, την ασφάλειά του και τη ζωή του, ο εργαζόμενος – θύμα επιστρέφει στην εργασία του. Αν αρνηθεί να επιστρέψει, ο Φορέας δικαιούται να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας με αίτημα την επίλυση της διαφοράς τους.
V. Μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο, τον περιορισμό, την αντιμετώπιση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία και για την παρακολούθησή τους.
α) Η πολιτική των μέτρων.
Η πολιτική πρόληψης του Φορέα και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών με σκοπό την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία του Οικοτροφείου, όπως και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου, λαμβάνει υπόψη την Εφαρμογή Νομοθεσίας για την εξάλειψη της βίας και της κάθε είδους παρενόχλησης (ηθικής, ψυχικής, σεξουαλικής) στους εργασιακούς χώρους, ήτοι των άρθρων 9 και 10 του Νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, ο οποίος κυρώνει την Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΙΕΟ) και περιλαμβάνει:
- καλλιέργεια κουλτούρας και εργασιακού κλίματος που να διέπεται από σεβασμό στην αξιοπρέπεια, τη συνεργασία, τη συμπόνια και την αλληλεγγύη
- ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με το ΔΣ του Φορέα και τον επόπτη με σκοπό την άμεση διαχείριση ζητημάτων, διαφωνιών ή συγκρούσεων.
- συνεχή ευαισθητοποίηση για ενδεχόμενους κινδύνους βίας και παρενόχλησης στην εργασία και για τα προβλεπόμενα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης σχετικών περιστατικών, αλλά και ισότητας εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
- απαγόρευση κάθε εκφοβιστικής, εξευτελιστικής, ταπεινωτικής ή επιθετικής πρακτικής, είτε αυτή συνιστά μορφή διάκρισης/ ή και παρενόχλησης λόγω φύλου ή για άλλους λόγους διάκρισης, ή οποιαδήποτε άλλη πράξη ή πρακτική με σκοπό να προκαλέσει σωματική, ψυχολογική σεξουαλική ή οικονομική βλάβη ή προσβολή αξιοπρέπειας του προσώπου, είτε αυτή η πράξη/πρακτική εκφράζεται λεκτικά, μη λεκτικά, άμεσα, έμμεσα, υπονοούμενα, ανεπιθύμητα, σωματικά ή διαδικτυακά.
- υιοθέτηση μηχανισμού υποδοχής και διαχείρισης εσωτερικής καταγγελίας για σχετικά περιστατικά με αντικειμενικότητα, με εμπιστευτικότητα των παρεχόμενων πληροφοριών και των προσωπικών δεδομένων των θυμάτων, των καταγγελλόμενων και ενδεχομένως άλλων εμπλεκομένων προσώπων, διασφαλίζοντας έτσι τόσο την προστασία του θύματος, όσο και την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας.
β) Ο Μηχανισμός Υποδοχής Αναφοράς/Καταγγελίας
- Ο μηχανισμός υποδοχής αναφορών/καταγγελιών περιγράφεται επίσης στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και το Εγχειρίδιο Λειτουργίας του Εσωτερικού Ελέγχου.
- Ο Φορέας ενημερώνει τους εργαζόμενους για τον σχετικό μηχανισμό υποδοχής εσωτερικής καταγγελίας
- δέσμευση για άμεση διαχείριση περιστατικών αναφορικά με διερεύνηση και εξέταση καταγγελλόμενων που σχετίζονται με υποβληθείσα καταγγελία εργαζομένου/ης με σκοπό την παροχή ευλόγως τεκμηριωμένης απάντησης, καθώς και για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία θυμάτων.
- Ο Φορέας προστατεύει την ανωνυμία και τα προσωπικά δεδομένα των καταγγελλόντων/καταγγελλόμενων και διασφαλίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύεται η θέση των καταγγελλόντων στην Εταιρεία ή η μελλοντική τους εξέλιξη στον Φορέα λόγω των υποβαλλόμενων καταγγελιών.
- Η αναφορά/ καταγγελία μπορεί να υποβάλλεται αυτοπροσώπως σε κλειστό φάκελο ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ereisma@gmail.com.
- Στην αναφορά/καταγγελία πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του καταγγελλόμενου και να περιγράφεται το περιστατικό βίας ή παρενόχλησης (με αναφορά κυρίως στον χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες εκδήλωσής του).
- Οι καταγγελίες πραγματοποιούνται με κριτήριο τη συμμόρφωση και τήρηση του κάθε φορά ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αλλά και με την ανάγκη διασφάλισης των συμφερόντων του Φορέα, αξιοπρέπειας, σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων, χωρίς την υπόσχεση καταβολής ή ύπαρξης οποιουδήποτε ανταλλάγματος προς τον καταγγέλλοντα.
- Ο Αρμόδιος Αναφοράς/Καταγγελίας διερευνά τις καταγγελίες έγκαιρα, επιμελώς και χωρίς διακρίσεις και εξετάζονται ανάλογα με τον βαθμό τεκμηρίωσής τους, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της καταγγελίας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη, οι λόγοι της καθυστέρησης να αποτυπωθούν εγγράφως και το έγγραφο να καταχωρηθεί στον φάκελο της υπόθεσης.
- Η έρευνα παραμένει αυστηρά εμπιστευτική, λόγω διασφάλισης απορρήτου των εμπλεκομένων και της ευαισθησίας της κάθε υπόθεσης.
- Ο Αρμόδιος Αναφοράς τηρεί αρχείο, τηρουμένων των διατάξεων του Ν. 4624/2019, που περιέχει
- αριθμό, θέμα, κατηγορία και προέλευση,
- πληροφορίες για τη διερεύνηση της καταγγελίας
- το τελικό αποτέλεσμα της διερεύνησης και των ενεργειών
- διορθωτικές ενέργειες
- Ο Αρμόδιος Αναφοράς/Καταγγελίας ενημερώνει τον καταγγέλλοντα/ουσα για την παραλαβή της αναφοράς/καταγγελίας εντός 7 (επτά) ημερών, τα άτομα που περιλαμβάνονται στις καταγγελίες, και για το πέρας της διαδικασίας διερεύνησης.
- Ο Αρμόδιος Αναφοράς/ Καταγγελίας είναι δυνατό να ζητήσει τη συνδρομή εργαζομένων, αν ήταν παρόντες σε περιστατικό ή αν γνώριζαν το περιστατικό και να ζητήσει απόψεις ή δύναται να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τον καταγγέλλοντα και εξηγήσεις, να συλλέξει στοιχεία και για τις δύο πλευρές.
- Ο Φορέας ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν
- στον Συνήγορο του Πολίτη (τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών: 1555 και τηλ.213 1306 600 και ηλεκτρονικό μήνυμα στο press@synigoros.gr
- οι γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας να έχουν άμεση ψυχολογική υποστήριξη, καλώντας στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (ή ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω της ιστοσελίδας https://isotita.gr και sos15900@isotita.gr)
- στο 100 (λειτουργεί 24/7) της Ελληνικής Αστυνομίας (ή αν δεν μπορούν να μιλήσουν, να στείλουν sms στο 100 ή να στείλουν e-mail μέσω της ιστοσελίδας http://www.hellenicpolice.gr)
- Σε περίπτωση επαλήθευσης, στοιχειοθέτησης της καταγγελίας και διαπίστωσης παραβίασης, ενημερώνεται το ΔΣ του Φορέα.
- Μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, ο Αρμόδιος Αναφοράς/Καταγγελίας υποβάλει στο ΔΣ του Φορέα το αποτέλεσμα της διερεύνησης σε σύντομο διάστημα και το αποτέλεσμα αυτής γνωστοποιείται στον καταγγέλλοντα και στον καταγγελλόμενο εργαζόμενο.
- Σε περίπτωση που η καταγγελία σχετίζεται με πρόσωπο που εμπλέκεται στη διαδικασία διερεύνησής της ή κάποιο από τα πρόσωπα αυτά έχει σύγκρουση συμφερόντων, τότε το πρόσωπο αυτό απέχει από τη διερεύνηση της καταγγελίας και αντικαθίσταται.
- Καταφανώς κακόβουλες αναφορές/καταγγελίες θα θεωρούνται απαράδεκτες και θα ερευνώνται περαιτέρω κατά την κρίση του Αρμοδίου Αναφοράς τόσο ως προς τα κίνητρα, όσο και ως προς τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους.
- Οι καταγγελίες αρχειοθετούνται και μετά το πέρας 2 (δύο) ετών καταστρέφονται.
- Σε περίπτωση που οι καταγγελίες υπόκεινται σε νομική διαδικασία, όπως προβλέπει και η ισχύουσα νομοθεσία, θα αποστέλλεται η σχετική καταγγελία στη Νομική Σύμβουλο του Φορέα για περαιτέρω διερεύνηση.
- Τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων στην καταγγελία επεξεργάζονται σύμφωνα με την σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, με σκοπό να εξακριβωθεί η στοιχειοθέτηση ή μη της συγκεκριμένης αναφοράς/καταγγελίας και να διερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό.
γ) Συνέπειες παραβίασης νομοθεσίας που απαγορεύουν κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης στην εργασία
Αν στοιχειοθετηθεί η καταγγελία και πραγματικά προκύψει περιστατικό βίας ή παρενόχλησης, ο Φορέας προβαίνει σε λήψη προβλεπόμενων και αναγκαίων μέτρων, ανάλογα με τη βαρύτητα της καταγγελίας. Τα μέτρα αυτά είναι:
- απαγόρευση αντίποινων και κάθε είδος δυσμενούς μεταχείρισης
- σύσταση συμμόρφωσης
- αλλαγή θέσης
- αλλαγή ωραρίου
- αλλαγή τόπου παροχής υπηρεσιών (αλλαγή συνθηκών εργασίας)
- πειθαρχικές ποινές (ανάλογα με τη βαρύτητα της καταγγελίας)
- Προφορική παρατήρηση
- Γραπτή παρατήρηση
- Γραπτή επίπληξη
- Πρόστιμο μέχρι το 25% των ημερήσιων αποδοχών
- Προσωρινή παύση από την εργασία έως 3 μήνες, χωρίς αποδοχές
- καταγγελία της σύμβασης εργασίας ή συνεργασίας του με την εταιρεία, με την επιφύλαξη της απαγόρευσης της κατάχρησης δικαιώματος του άρθρου 281 ΑΚ.
- Λύση εργασιακής σχέσης
Υπεύθυνος Υποδοχής και Διαχείρισης Αναφορών/Καταγγελιών και Προστασίας Εργαζομένων
Αλεξάνδρα Κατσούλη