Ποιοι είμαστε

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

Πέτρος Ντούνας

Πρόεδρος Δ.Σ.

Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (με διδακτορική διατριβή πάνω σε βίαιους ασθενείς με σχιζοφρένεια, με αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους) και με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών «ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ» του Τμήματος Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης), είναι Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής και Πραγματογνώμονας Πρωτοδικείου Αθηνών-Πειραιώς. Εργάστηκε στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από τον Απρίλιο του 2014 έως και τον Ιούλιο του 2023 ως Ψυχίατρος και ήταν Υπεύθυνος της Μονάδας Ολοκληρωμένης Φροντίδας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο «ΤΖΑΝΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο. Από τον Ιούνιο του 2018 έως και σήμερα παρέχει επίσης υπηρεσίες στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΘΑΛΠΟΣ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» και ειδικότερα στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης – Οικοτροφείο «ΘΑΛΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2023 διατελεί χρέη Επιστημονικά Υπευθύνου στον Ξενώνα Εφήβων Πειραιά “ΜΙΤΟΣ-ΑΜΚΕ”. Επιπλέον, διατέλεσε Ψυχίατρος του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού και επιστημονικός συνεργάτης της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Αθηνών – Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ” και του 5ου Ψ.Τ.Ε. του Ψ.Ν.Α, συντονίζοντας κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών για ψυχικές νόσους, όπως κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, με συμμετοχή στον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών/ερευνητικών προγραμμάτων της εν λόγω κλινικής. Προσθέτως, είναι μέλος του κλάδου ψυχιατροδικαστικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (Ε.Ψ.Ε.) και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής εταιρείας (Ε.Ψ.Δ.Ε.). Έχει μετεκπαιδεύσεις στην ατομική ψυχοθεραπεία (Ψυχαναλυτική, Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, Γνωσιακή – Συμπεριφορική θεραπεία), καθώς επίσης στην Ομαδική Ανάλυση και την Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα ψυχικών διαταραχών, ψύχωσης και άνοιας, αλλά και σε άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, με συννοσηρότητα, με εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες. Έχει αξιοσημείωτη συμμετοχή σε εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια και πάνω από 140 ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει εργαστεί, επίσης, εθελοντικά ως Ψυχίατρος στο αλληλέγγυο ιατρείο Πειραιά, του Δήμου Κορυδαλλού (2012-2015).

Αθανάσιος Δουζένης

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έχει τη Διεύθυνση της Β΄ Ψυχιατρικής  Κλινικής στο ΠΓΝ «Αττικόν» από το 2013, ενώ από το 2016 είναι καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχιατροδικαστικής του ΕΚΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΨΔΕ). Είναι συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων 3 βιβλίων:  «Ψυχιατροδικαστική», «Ψυχιατροδικαστική Παιδιών και Εφήβων» και «Ηθική και Δεοντολογία στην Ψυχική Υγεία» και ο εκδότης του επιστημονικού περιοδικού της ψυχιατροδικαστικής επιστήμης «Άτη». Επίσης, είναι επιστημονικός εκδότης πολλών άλλων ξενόγλωσσων ψυχιατρικών βιβλίων. Σχεδόν 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 4000 περίπου αναφορές σε αυτές (H index 32) καταδεικνύουν τη συνεισφορά του στην ψυχιατρική και ψυχιατροδικαστική επιστήμη, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, αλλά και τη συμβολή του στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση της χώρας μας.

Αλεξάνδρα Κατσούλη

Γενική Γραμματέας Δ.Σ.

Είναι Νοσηλεύτρια Ψυχ.Υγείας, Ψυχολόγος, Εγκληματολόγος MSc και Διεθνής Σύμβουλος Ουσιοεξάρτησης. Εργάζεται στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από τον Αύγουστο του 1996 και είναι διαλέκτρια της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2014 μέχρι και σήμερα ως εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ σε θέματα επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάρτησης, ήπια αστυνόμευση ουσιοεξαρτημένων και αντεγκληματική πολιτική για τα ναρκωτικά. Έχει μετεκπαιδευτεί στη Δικαστική–Ψυχιατροδικαστική Ψυχολογία, στη Διαπαιδαγώγηση στη Σχολική και Εφηβική Ηλικία,  στην Κινητοποιητική Συνέντευξη, στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία και σε άλλες ψυχοκοινωνικές/ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Συμμετέχει σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων ως εκπαιδεύτρια – εισηγήτρια σε δημόσιους φορείς, όπως στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικούς φορείς. Συμμετέχει επίσης σε ομάδες έρευνας κλινικών μελετών στο πεδίο της ουσιοεξάρτησης και της συννοσηρότητας, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει παρακολουθήσει πάνω από 200 εκπαιδευτικούς κύκλους και δράσεις στο πλαίσιο συνεχούς επιμόρφωσης και μετεκπαιδεύσεων στα γνωστικά αντικείμενα της σωματικής, ψυχικής και παγκόσμιας υγείας, της ψυχιατροδικαστικής, της εγκληματολογίας, της ουσιοεξάρτησης και της ψυχοθεραπείας. Παράλληλα είναι μέλος Δ.Σ του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας, μέλος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και “Drug Demand Reduction Member της International Society of Substance Use Professionals” (ISSUP). Έχει επίσης εργαστεί στο παρελθόν ως επιστημονικός συνεργάτης στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας (2000-2004) και στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, 2004).

Ιωάννης Σφυρής

Ταμίας Δ.Σ.

Είναι ειδικός παθολόγος, με ιδιαίτερη ενασχόληση με τον σακχαρώδη διαβήτη, τα νοσήματα του μεταβολισμού και την προληπτική ιατρική-αντιγήρανση. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος προγραμμάτων κατάρτισης στην προνοσοκομειακή και νοσοκομειακή ιατρική και έχει εξειδικευτεί στον ωτοβελονισμό και την ωτοθεραπεία. Από τον Φεβρουάριο του 2012 εργάζεται ως Ειδικός Παθολόγος στο Πολυιατρείο Ορθοβιοτική στο Μαρούσι Αττικής. Επιπλέον, από 01/05/2017 έως και σήμερα εργάζεται ως Ειδικός Παθολόγος στο Οικοτροφείο «ΘΑΛΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ». Έχει 26 προφορικές ανακοινώσεις σε Ελληνικά Ιατρικά Συνέδρια, 17 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά Ιατρικά περιοδικά, 1 δημοσίευση σε Ξενόγλωσσο Ιατρικό περιοδικό και συγγραφή ενός κεφαλαίου σε Ελληνικό Ιατρικό βιβλίο. Αποτελεί μέλος Ιατρικών Εταιριών, όπως στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, την Ελληνική Εταιρία Αθηροσκλήρωσης, την Ελληνική Εταιρία Παχυσαρκίας, την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης, την Open Health Alliance και παρακολουθεί τακτικά ιατρικά συνέδρια από το 2003 έως και σήμερα θεματολογίας που άπτονται του επιστημονικού του ενδιαφέροντος. Η συμβολή του στην αντιμετώπιση της ιατρικής συννοσηρότητας των ασθενών με ψυχική νόσο καθίσταται ουσιαστικής σημασίας για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας ατόμων με ψυχική νόσο.

Μοιραστείτε το...