Ο αυτισμός από την πλευρά του Παθολόγου

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι μια νευρολογική και αναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία και διαρκεί καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ενεργεί και αλληλεπιδρά με άλλους, επικοινωνεί και μαθαίνει.

Η διαρκής συνεργασία ειδικών που αφορά σε ποικίλα επιστημονικά πεδία είναι αναγκαία για τη θεραπεία της νόσου, εφόσον αυτή αποκτά μεγάλο εύρος εκδηλώσεων ακόμη και στο ίδιο το άτομο όταν γίνονται διάφορες αλλαγές στην πορεία της νόσου. Άρα, η επιστημονική προσέγγιση δεν θα πρέπει να είναι μεμονωμένη αλλά σε διαρκή συνεργασία μεταξύ των μελών-επιστημόνων.

Μέσα στο πλαίσιο φυσιολογικής ανάπτυξης και προόδου βασική είναι και η παρουσία του ειδικού παθολόγου για την εύρεση ή ακόμη καλύτερα πρόληψη παραπέρα επιπλοκών. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί πως άτομα με ΔΑΦ λόγω διαταραχών συμπεριφοράς εκδηλώνουν γαστρεντερικά προβλήματα με κοιλιακούς πόνους, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό, και σπανιότερα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ ο κίνδυνος της παχυσαρκίας είναι αυξημένος με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει στη γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενούς. Συνεπώς, ο τακτικός ιατρικός έλεγχος, οι εργαστηριακές εξετάσεις και η εκτίμησή τους κρίνεται απαραίτητη για μία ολιστική πλέον αντιμετώπιση.

Η φροντίδα μιας Δομής προσφέρεται σε άτομα που έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας και που οι ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από την οικογένεια και σε συνεργασία με τους γιατρούς η ποιότητα ζωής του ασθενούς βελτιώνεται.

Ιωάννης Σφυρής
Παθολόγος

Μοιραστείτε το...

You might be interested in …